Vegan ve Etle Beslenen İkiz Kardeşler Deneyi

Okunma [12417]
Vegan ve Etle Beslenen İkiz Kardeşler Deneyi

 

İngiltere'de yaşayan Hugo ve Ross Turner adlı 32 yaşındaki tek yumurta ikizleri vegan ve omnivor beslenme (et yenilen, hayvansal ürün tüketilen) arasındaki farkları sergilemek için 12 hafta boyunca farklı diyetler uyguladı. Vegan beslenen Hugo, çalışmanın sonucunda beyin gücünün arttığını ve fazla yağlarından kurtulduğunu açıkladı.

 

 

12 Haftalık Fitness ve 2 Farklı Yeme Stili

 

İngiltere'nin Devon kentinde kaşif olarak ünlenen Hugo ve Turner adlı tek yumurta ikizleri, son maceralarında,  vegan diyetin genetik olarak özdeş iki kişi üzerindeki omnivor diyet ile farklı etkilerini karşılaştırdı. Business Insider'da yer alan habere göre  Turner kardeşler, vegan beslenmenin sporcular arasındaki popüleritesinin anlatıldığı Game Changers belgeselinden aldıkları ilhamla,  bu yıl Ocak-Mart arasında 12 haftalık bir fitness antrenmanı ile birlikte iki yeme stilini karşılaştırmalı olarak uyguladı. 

Kardeşlerden Ross, "Önyargıların dışında omak istedik. İkiz olmamız nedeniyle genetik olarak özdeşiz ve böylece kendimizi sıradışı konularda karşılaştırabiliriz" ifadelerini kullandı. King's College'dan araştırmacılar, ikizlerin deney sırasında nasıl hissetiklerini ve kilo, kolesterol ve kas kütlesi gibi temel sağlık ölçütlerini takip etti. İkizlerin ikisi de, kişisel antrenör Ross tarafından tasarlanan bir programı kullanarak haftada beş ile altı kez spor salonunda dayanıklılık eğitimi yaptı. Ayrıca Mindful Chef dağıtım servisi tarafından hazırlanan yemeklerle günlük olarak aynı kaloriyi aldılar.

Çalışmanın sonunda ise vegan ve omnivor beslenen kardeşler arasında, kas kazançları, yağ kaybı ve sindirim sağlığı açısından büyük farklılar görüldü.

 

 

Vegan diyetiyle yağ kaybı oldu, enerji artışı gözlemlendi

 

Vegan beslenme tarzını uygulayan Hugo'nun deneyde önce 84 kilo ağrlığında olduğu ve yağ oranın yüzde 13 olduğu belirtildi. Diyetin sonunda 82 kilo olan Hugo'nun kaybettiği ağırlığın neredeyse tamamının yağ olduğu çalışmanın ardında kolesterol seviyesinin düştüğü bildirildi. Öte yandan Hugo, öğle yemeği sporu seanslarında tipik rutine kıyasla daha fazla uyanık hissettiğini ve enerji seviyesinde yüksel bir artış olduğunu söyledi. Fotoğrafta solda vegan diyet uyguyan Hugo, omnivor  diyet uygulayan Ross ise sağda yer alıyor.

 

"Vegan diyette zihinsel odak noktam çok daha iyiydi, öğleden sonraları enerji kaybım olmadı. Atıştımalık olarak, bisküvi ve patates kızartması vegan olmadığı için çoğunlukla meyve ve sert kabuklu yemişlere yöneldim" diyen Hugo sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat çekti. Ancak, Hugo diyetle birlikte libidosunda keskin bir düşüş olduğunu, "Sadece kaybettim. Ne olduğunu gerçekten bilmiyorum" diyerek, deneyiminin herkes için doğru olmayabileceğini söyledi. İkizler deney sırasında kapsamlı kan testleri yapmadılar. Örneğin, bazı değişiklikleri açıklayıp açıklamadığını görmek için testosteron ölçülmedi.

adsiz-tasarim-71.png

Ross Daha Fazla Kas Kazandı

 

Başlangıçta Ross'un yağ kütlesi ise %13 civarındaydı. 4 kiloluk bir kas kütlesiyle birlikte yaklaşık 2 kiloluk yağ kütlesi kazandı ve böylece vücut yağ oranı %15'e çıktı. Deneyin sonunda Ross, yaklaşık 86 kilogram ağırlığa ulaştı. Kolesterol seviyesi ise 12 hafta boyunca sabit kaldı. Ross, bu deney için günlük  yemek planının tipik düzeninden  biraz daha farklı olduğunu ve tavuk, balık, kırmızı et, sebzeler, süt ürünleri ve tahıllarla makro besin maddeleri açısından son derece dengeli olduğunu söyledi. Bundan önce, ikizlerin tipik bir gününde, kahvaltıda kızarmış ekmek veya yulaf lapası, öğle yemeğinde  sandviçler, akşam yemeğinde ise   tavuk, sebze veya çeşitli makarnalar yer alıyordu.

 

 

Vegan Diyet Mikrobiyatayı Etkiledi 

 

Vegan beslenen Hugo'da, bağırsak mikrobiyomu - insan sindirim sisteminde yaşayan faydalı bakteri popülasyonları - deneyden önce ve sonra Atlas Biomed tarafından analiz edilen dışkı örneklerine dayanarak, ilginç şekillerde değişti. Analize göre, değişiklikler obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltarak, Hugo'nun bazı kronik hastalıklara karşı direncini artırdı. Bu durum, bitki bazlı diyetlerin mikrobiyomu iyileştirerek bu koşulların riskini azaltabileceğini düşündüren daha önceki araştırmaları destekledi. Turner kardeşler, vegan yiyecekleri ve özellikle sağlıklı atıştırmalıkları günlük hayatlarında daha fazla yer verdiklerini söyledi. Ancak, deney için 12 haftanın yeterli olmadığını düşünen ikiz kardeşler, eğer başarabilirlerse daha sağlıklı veriler elde etmek için çalışmayı  6 ay ila 1 yıla dek uzatmak istediklerini açıkladı.

Turner ikizlerin deneyden çok şey öğrendiklerini söyleyerek, yaptıkları uzun yürüyüşler için vegan beslenmenin nasıl fayda sağlayacağını öğrenmek istediklerini de açıkladı. Dayanıklılığa bağlı gezilerde günde yaklaşık yarım kilo kaybedildiğini söyleyen Hugo, gezi sırasında olabildiğince hafif olmayı tercih ettiklerini bildirdi.

Hugo, vegan mutfağının yemek seçeneklerinin genişlediğini açıkladı. "Bu deneyden çıkan en önemli şey, yeterince çeşitli beslenmediğimizdir. Genelde aynı yiyecekleri farklı farklı şekillerde yiyip durduğumuzu gördüm. Ancak çeşitlilik önemlidir" diyen Hugo, et yiyenlerin vegan yiyeceklere karşı isteksiz yaklaştığını; ancak vegan burger gibi bitkisel besinlerin gerçeğine tat ve doku bakımından çok benzediğini ve bunun omnivorların ilgisini çekebileceğini söyledi.


Taglar: #diyetisyendünyası #diyetisyen #vegan #beslenme #araştırma #ikiz #deney

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 8.06.2020

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler