Tavuk Üretimi Durdu Mu?

Okunma [4958]
Tavuk Üretimi Durdu Mu?

 

Beyaz et sektörünün sözleşmeli üretim modeliyle çalıştığı kanatlı işletmelerinin yoğun tavuk işletmelerinin yoğunlaştığı beş ildeki kümeslerin yüzde 80'inde üretimin durdurulduğu, 20 günlük tavuk stoku kaldığı gibi iddialara, BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait KOCA açıklık getirdi ; 

 

Tavuk üreticilerinin iddia ettiği gibi bir kriz olmadığını belirterek, "20 günlük stok kaldı, kümeslerin yüzde 80'inde üretim durdu' haberlerinin gerçeğini yansıtmadığını söyledi. Ortada kısmi bir olay, bizim iptali için Danıştay'a dava açtığımız yönetmelik üzerinden prim yapma çabası var. Bize göre yasa dışı hareketler" dedi.

 

Haberler ne diyordu?

 

"Beyaz et krizi" başlıkları ile yapılan haberlerde

 

"Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının yüzde 75'inin karşılandığı Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik'teki kanatlı hayvan eti üreticileri, entegre üretim tesislerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 27 Ekim 2017'de çıkardığı yönetmelikteki sözleşmeyi imzalamadığı gerekçesiyle üretim yapmama kararı aldı. Yaklaşık 10 gün önce alınan kararla tavuk üretimi yüzde 80 azaldı." ibareleri yer almıştı. Entegre tesislerde ortalama 20 günlük tavuk kaldığı ve 20 günün sonrasında da beyaz et fiyatının iki katına çıkabileceği belirtilmişti. Türkiye'de toplamda 14 bin üretici olduğu, 35 yıldır olan sektörde ilk defa bir yönetmelik çıktığı, entegre tesisleri bunu uygulamak istemediği söylenmişti. "Üretim devam ediyor ancak yüzde 80 oranında duracak yaklaşık 20 gün sonra fiyatlar artmaya başlayacaktır" denilmişti.

 

"Yasa Dışı Hareketler"

 

İddiaları yalanlayan KOCA, ortada ciddiye alınmayacak ölçüde kısmi bir olay olduğunu aktardı. Yasa dışı hareketler olduğuna dikkat çeken Dr. Koca, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yönetmelik çıkartılmıştı. Zaten BESD-BİR olarak biz de iptali için Danıştay'a başvurduk. O cephede yasal süreç devam ediyor. Türkiye'de ekonominin ne halde olduğu meydanda. Herkes canının derdinde. Doğru, kümeslerde belirli maliyet artışları var ancak sektörün maliyet artışları onlardan çok daha fazla" diye konuştu.

 

"Öyle şey olmaz"

 

Biz firmalar olarak ne kadar fazla üretim, ihracat yapar derdindeyiz. Bunlar işte ‘20 günlük stok kaldı, kümeslerin yüzde 80'inde üretim durdu' diyebilen bir grup. Günde 4,5-5 milyon hayvan kesiliyor. Yüzde 80 kümesin kapalı olması demek, herkesin işi bırakması demek. Öyle şey olur mu?"

 

"Yaşananlar Bugünün Olayı Değil" 

 

Yaşananların bugünün değil, 1-2 yılın olayı olduğunu kaydeden Dr. Koca, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmeliğe sığınıyorlar. Bakanlığa yaptıkları başvuruya aldıkları cevap ortada. Bakanlık, başvurularına karşılık, ‘Yönetmeliği çıkardık, ama hiçbir yaptırımı yok' diye bunlara cevap verdi. Bunlar hala bakanlığı arkalarına alıp konuşmaya çalışıyorlar" dedi.

 

"Yönetmelik Her Şeye Aykırı"

 

Bakanlığın çıkardığı Yönetmeliğin Anayasa'ya, Rekabet Hukuku'na, Ticaret Hukuku'na aykırı olduğunu vurgulayan Koca, "Bize göre her şeye aykırı. Zaten bunun için BESD-BİR olarak Danıştay'a dava açtık. Davada Bakanlığa görüş sorulduğunu biliyoruz. Böyle bir aşamadayız ancak tabii ortaya bir erken seçim geldi. Şu anda Bakanlıktan görüş verilir mi, ne zaman verilir onu bilemiyoruz" diye konuştu.

 

 


Taglar: #tavuk #tavukkrizi #beyazet #gıdatarımvehayvancılıkbakanlığı #besdbir

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 13.06.2018

Kaynak: hurriyet.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler