Tatlandırıcılar şeker ile aynı mı?

Okunma [5109]
Tatlandırıcılar şeker ile aynı mı?

 

Şekerli içeceklerin sağlığımıza zararlı olduğu birçok kişi tarafından biliniyor. Ya diyet içecekler? Araştırmacılara göre tatlandırıcı katılmış diyet içecekler sanıldığı kadar zararsız olmayabilir.

 

Kilo kaybına etkisi yok

Imperial College London'ın yaptığı yeni bir araştırmada,  tatlandırıcılı içeceklerin, şekerli içeceklere kıyasla kilo kaybına faydası olduğunu gösteren somut bir veri bulunamadı.

Araştırmacılar, bu tip içeceklerin sağlığa yararlı olduğu tezine de karşı çıkıyor. Kamuoyunda ve bazı bilim insanları arasında, tatlandırıcıların kilo aldırdığı ve Tip 2 diyabet hastalığı riskini artırdığı inancı hakim.

 

Peki bu tatlandırıcıları ve bunları içeren ürünleri satın almalı mıyız?

shutterstock_424889482.jpg

 

ABD'nin Purdue Üniversitesi'nden Prof. Susan Swithers, "Birçok kişi şeker içermedikleri için bunların sağlıklı tercihler olduğunu düşünür ama insanlar bunu kanıtlayacak verilere sahip olmadığımızı anlamalılar" diyor. Araştırmalar aşırı kilolu, obez kişilerin sağlıklı kiloya sahip olanlara kıyasla daha fazla gazlı içecek tükettiklerini ortaya koyuyor.

ABD Kamu Sağlığı Dergisi'nin ABD'de yetişkinler arasında yaptığı araştırmaya göre sağlıklı kiloya sahip kişilerin %11'i, kilolu kişilerin %19'u ve aşırı kilolu obezlerin de %22'sinin diyet içecekler tüketiyor. Yaklaşık 8 yıl boyunca 3700 kişinin diyetinin incelendiği araştırmada, düşük kalorili tatlandırıcıların kilo aldırdığı görüldü.

 

Araştırmacılar suni tatlandırıcıların ters etki yaratıp yaratmadığını sorguluyor

shutterstock_1095723212.jpg

 

Bu tip araştırmalarda neden sonuç ilişkisini sağlam verilere oturtmak zor. Kilo alımına asıl sebep olan bu içecekler mi yoksa kilolarını kontrol altında tutulması için bu tip içeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi mi?Profesör Swithers'ın fareler üzerinde yaptığı deney, bu tip içeceklerin vücutta normal şekere oranla daha farklı bir tepki yarattığını ortaya koyuyor.Şeker dile değdiğinde tatlı bir his yaratıyor ama aynı zamanda vücuda ardından da yemeğin geleceğinin işaretini veriyor.Sıfır kalorili tatlandırıcılar da ise ardından yemek geleceği hissi görülmüyor.Böylece tatlandırıcı ile kaloriler arasındaki bağ da kopmuş oluyor.

Profesör Swithers, "Diyet gazlı içeceklerin kötü olabileceğini düşünüyoruz çünkü tükettiğiniz şekeri sindirmeyi zorlaştırıyor. Hayvanlar gerçek şeker aldıklarında, bunu sindirmekte zorlanıyorlar ve hormonların verdiği tepki değişiyor, kandaki şeker seviyesi artıyor ve bu da kilo alımına neden oluyor" diyor.

 

Bağısaktaki bakterilerin dengesini bozuyor

shutterstock_1086594038-2.jpg

 

Diğer yandan İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü'nde görevli bilim insanlarına göre düşük kalorili tatlandırıcılar farelerin bağırsaklarındaki bakteri dengesini de değiştiriyor.

Nature adlı dergideki araştırma da düşük kalorili tatlandırıcıların hayvanların metabolizmasını değiştirdiğini ve kandaki şeker seviyesini arttırdığını ortaya koydu. Bu da ,Tip 2 diyabetin başlangıcı olarak görülüyor.Bir araştırma için yedi gönüllü, yedi gün boyunca yalnızca düşük kalorili tatlandırıcılar tüketti. Bu gönüllülerin yarısında hayvanlarda görülen etkiler görüldü.

Bristol Üniversitesi Profesörü Peter Rogers ise bu araştırmadan tatmin olmadığını söylüyor. Rogers, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kullanılan tatlandırıcı seviyelerinin gerçek hayattaki tüketimleriyle 'çok bağlantılı' olmadıklarını savunuyor.

 

Referanslarımız:


Taglar: #şekerli #içecek #sağlık #zararlı #tatlandırıcı #diyet #light #ImperialCollegeLondon #düşükkalorilitatlandırıcı #lowcaloriesweeteners #biliminsanları #Tip2diyabet hastalığı #ABD #PurdueÜniversitesi #Prof.SusanSwithers #ABDKamuSağlığıDergisi #sunitatlandırıcı #gazlıiçecek #Nature #BristolÜniversitesi #Prof.PeterRogers

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 23.09.2018

Kaynak: BBC

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler