Midye Severlere Kötü Haber: "Kanser Riski Barındırıyor"

Okunma [1131]
Midye Severlere Kötü Haber:

 

Türkiye'de çok sevilen deniz ürünlerinden biri olan midye, bol limonla birlikte genellikle akşam saatlerinde ayak üstü tüketilen gıdalar arasında geliyor. Sokak lezzeti olan midyenin seveni çok ama yayınlanan bir araştırma, mideye sevenleri endişelendirecek.

Gıda Mühendisi Bülent Şık, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak Türkiye'de yapılan midye araştırmasını yayınladı. Yayınlanan araştırmaya göre, Türkiye'de satılan hazır midye dolmalarda toksik etkili ağır metallere rastlandı.

 

Bu midyeler kanser riski barındırıyor 

midye-u-reme-diyetisyen.jpg

5 ayrı ilde yapılan çalışmalarda, krom, arsenik ve kadmiyum seviyelerinin midyede yüksek oranda bulunduğu ortaya çıktı. Bu da tüketiciler için potansiyel kanser riski anlamına geliyor. Gıda Mühendisi Şık, "Midye sık yenen bir gıda değil elbette. Odak noktası bu değil. Araştırma denizlerdeki toksik kimyasal madde kirliliğine dikkat çekiyor. O kirlilik de biyolojik çeşitliliğe zarar verir ve çeşitli ürünlerle de bize ulaşır. Dolayısıyla temiz bir çevre için mücadele etmek önemlidir" ifadelerini kullandı.

 

Midyelerin %60'ında mikroplastik var

Geçmiş dönemde Greenpeace de Türkiye'de bir araştırma yaptı. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinden çeşitli balıklar ve deniz ürünleri toplandı. Mırmır, karides, kefal gibi ürünlerdeki plastik oranı incelendi. Midyeler de incelenen ürünler arasındaydı. 

 

mi-kroplasti-k-diyetisyen.jpg

 

Raporda yer alan bulgular şöyle:

  • İncelenen tüm türler göz önüne alındığında kefal türünün yüzde 64,8'inde, barbunun yüzde 63'ünde, mırmırın yüzde 34,3'ünde, tekirin yüzde 32,8'inde, istavritin yüzde 26,7'sinde mikroplastik bulundu.
  • Bu demek oluyor ki genel olarak tüm balıkların yüzde 44,3'ünde mikroplastik var. Yani yaklaşık olarak her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor.
  • Balık başına düşen mikroplastik adetleri ise kefalde 2,5, barbunda 1,1, mırmırda 0,6, tekirde ve istavritte 0,4. Buna göre 5 farklı ticari balık türünde ortalama olarak balık başına düşen mikroplastik adedi 1,08.
  • Bölgesel bazda balık başına düşen mikroplastik Ege Denizi'nde (İzmir) 1,7 Marmara Denizi'nde (İstanbul) 0,85 ve Akdeniz'de (Adana) 0,74 adet.
  • Kırmızı karides örneklerinin yüzde 18,8'inde mikroplastik bulundu. Yapılan incelemede, her 10 karidesten ikisinde 0,28 adet mikroplastik olduğu tespit edildi.
  • 5 farklı noktadan örneklenen midye dolmaların yüzde 91,2'sinde mikroplastik bulundu. Ortalama olarak midye başına 0,63 adet mikroplastik tespit edildi. Porsiyon bazında değerlendirildiğinde 100 gramlık bir midye tüketiminde5,76 adet, 250 gramlık midye tüketiminde ise 14,41 adet mikroplastik tüketilme riski olduğu tahmin ediliyor.
  • Balıklardaki, karidesteki ve midye dolmalardaki mikroplastiklerin 13 farklı polimer tipinde olduğu tespit edildi. En fazla bulunan polimer tipleri ise tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılanlar olduğu tespit edildi.

 


Taglar: #deniz #mikroplastik #denizkirliliği #metal #midye #kanser

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 11.12.2021

Kaynak: Haberciniz

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler