Mide Ameliyatı Olan Diyetisyen

Okunma [10333]
Mide Ameliyatı Olan Diyetisyen

 

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Gül İlhan, fazla kiloları nedeniyle işini yapamaz hale geldiğini söyledi. İlhan, bu süreçte ciddi sağlık problemleriyle de karşı karşıya geldiğini ve bunun üzerine bir yılda 61 kilo vererek tekrar hayata bağlandığını belirtti.

 

Kilosu git gide arttı

msite.jpg

 

Hipotiroid (tiroit bezlerinin az çalışması) rahatsızlığı nedeniyle ortaokulda okuduğu dönemde kilo almaya başladığını, lise eğitimi sırasında kilo artışının sürdüğünü, Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 28 yaşında mezun olduğunda 80 kiloya ulaştığını söyledi. Kiloları nedeniyle 30'lu yaşlarında kalp, tansiyon, şeker rahatsızlıkları yaşamaya başladığını, bu hastalıkların tedavisi için aldığı bazı ilaçların kilo vermesini güçleştirdiğini ardından psikolojik sorunlar yaşadığını ifade eden 37 yaşındaki İlhan, diyetisyen olarak çalışmaya başladığında kilo artışının sürdüğünü, son olarak 116 kiloya kadar yükseldiğini anlattı.

 

Psikolojisi etkilendi, mesleğini yapamaz hale geldi

m4-2.jpg

 

Kilolarından kurtulmak için birçok kez diyet yaptığını, her diyetin ardından daha fazla kilo aldığını, bu durumun psikolojisini giderek bozduğunu kaydeden diyetisyen, tedavi için gelen hastaları ile aşırı kiloları yüzünden iletişim kurmakta zorlandığını ve zamanla mesleğini yapamaz hale geldiğini söyledi. Hastalarının başka diyetisyenleri tercih etmeye başladığını kaydederek ; "Çok kiloluydum, hastalarım odaya girdiğinde şaşırıyorlardı. Ben onlara nasıl zayıflayacaklarını anlatıyor ama kendim bunu başaramıyordum. Bu durum beni o kadar üzüyordu ki artık işimi yapamaz hale gelmiştim." dedi.

 

Ameliyat olmak zorunda kaldı

 

Kalp doktorunun, kilolarından kurtulmadığı takdirde yaşamının tehlikeye gireceği yönündeki uyarısı üzerine mide ve bağırsak ameliyatı olmaya karar verdiğini belirterek, üç yıl önce ameliyat olduğunu söyledi. Ameliyatta midesinin büyük bölümünün alındığını, bağırsağının kısaltıldığını belirten diyetisyen, "Ameliyat sonrası çok güçlü bir diyet programı uyguladım ve düzenli spor yaptım" dedi. Aşırı kilolarının getirdiği olumsuzluk nedeniyle geçirdiği mide ve bağırsak ameliyatı sonrası, diyet ve sporla bir yılda 61 kilogram vermeyi başardı.

 

Ameliyatın risklerini anlatıyorum

m5-2.jpg

 

Kilo sorununun ortadan kalkmasıyla sağlığına kavuştuğunu ifade etti, "1 yılda 116 kilodan 55 kiloya düştüğünde, kalp, tansiyon, şeker gibi sorunlarım ortadan kalktı. Artık ilaç kullanmıyorum. Yeniden dünyaya gelmiş gibiyim. Artık hastalarımla daha iyi iletişim kuruyor, onlara kilo vermenin önemini daha güçlü şekilde anlatabiliyorum. Evdeki tüm kıyafetlerimi attım. Beni tanıyanlar yeni bedenimi görünce çok şaşırıyor. Öz güvenim arttı. Cerrahi müdahale kilo vermekte en son tercih edilecek yöntem olmalı. Spor ve diyetle kilo vermek gerekli. Ben canlı bir örneğim, hastalarıma mide küçültme ameliyatının risklerini anlatıyorum ama benim başka çarem kalmamıştı." diye konuştu.

 

Kimler Obezite Cerrahisi Ameliyatı Olabilir

m3.jpg


Kriterleri şöyle toparlayabiliriz 


1 - Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olacak ama aynı zamanda yağ kitlesi de yüzde 30'un üzerinde olacak. Yani vücut kitle indeksi 41 olan bir sporcuyu ameliyat etmemelisiniz. Onun kas kitlesi yüksektir. Bu nedenle vücut kitle indeksi tek başına bir kriter değildir.


2 - Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olup ciddi yandaş hastalığı olanlar; kiloya bağlı şeker hastalığı olanlar, hipertansiyon hastaları, ciddi akciğer sendromları olanlar ve kas-eklem problemleri olan hastalar bu ameliyata uygundur.


3 - Vücut kitle indeksi 30 olup aynı zamanda Tip 2 diyabeti olan ama tedavilerle düzelmeyen hastaları da iyi seçerek ameliyat edebilirsiniz.

 

Kriterlerimiz çok net bu konuda. Bunların dışında hiçbir hastayı ameliyat etmemelisiniz. 10 -15 kilo fazlası olanlar geliyor. Diyet ve spor yapmak istemiyorlar, birinin bu şekilde zayıfladığını görüp bize baş vuruyorlar. Doktorların da bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. Bu ameliyatlar her önüne gelene ve merdiven altı yapılacak bir cerrahi yöntemi değil.

 

Obezite Cerrahisi Ameliyatları ile ilgili Genelge

 

Sağlık bakanlığı mide ameliyatları ve bunlara bağlı ölümlerdeki artış sebebi ile yayınladığı genelge ; 

 

1 - Obezite cerrahisi uygulayacak cerrah; bariyatrik cerrahi yaklaşımları ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.

2 - Obezite cerrahisi uygulanması kararı, cerrahi uygulamayı yapacak ilgili cerrahi uzmanın muayenesi sonrasında; endokrinoloji/dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının konsültasyonu sağlanarak alınmalıdır. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının ve gerektiğinde ilgisine göre diğer uzmanlık dallarının da konsültasyonları istenebilir.

3 - Obezite cerrahisi uygulamasında karar verilen kişiler, operasyon öncesinde; uygulanacak cerrahi prosedürler, fayda ve zararları ile olası ameliyat riskleri hakkında bilgilendirilmelidir.

4 - Obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerinin; ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonlarının yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapısı imkanlarına sahip olması ve bünyesinde ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili bir şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuatına göre tescilli yapılmış üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun alt yapı ve cerrahi donanım şartlarını haiz ameliyathane bulunmalıdır.

5 - Sağlık tesisi bünyesindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanım bakımından obez hastalara uygun olarak yapılandırılmış olmalıdır.

6 - Obezite cerrahisi uygulanan hastanın, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık vb. programların düzenlenmesi, idame tedavisinin sağlanması ve periyodik olarak takip ve kontrollerinin yapılmasından uygulamayı yapan cerrah ve ilgili sağlık tesisi yönetimi müteselsilen sorumludur.

7 - Obezite cerrahisi uygulamalarının yukarıda vurgulanan usul ve esaslara uygun olarak yürütülmesinden sağlık müdürlükleri ve ilgili kamu sağlık tesisleri yöneticileri sorumlu ve yetkilidir. Aynı şekilde üniversitelere ve özel sektöre ait sağlık tesislerinin yöneticileri/mesul müdürleri ile uygulamayı yapan sağlık tesislerinde görevli cerrahi ekipler hizmetlerin, bu Genelge hükümlerine uygun olarak sunulmasından birinci derecede ve müteselsilen sorumludur.


Taglar: #diyetisyen #gerçekdiyetisyen #ameliyat #obezite #obeziteameliyatı #mideameliyatı #kilo #tıpfakültesi #üniversitehastanesi #tansiyon #şekerhastalığı #kalphastalığı #psikoloji #mideküçültme

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 12.07.2018

Kaynak: Sözcü

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler