İyi Beslen İyi Hatırla

Okunma [4349]
İyi Beslen İyi Hatırla

 

Bilişsel sağlık ile beslenme kalitesi arasında bir bağ olduğu bilimsel olarak ortaya kondu. Amerikan Nöroloji Akademisi dergisinde yayınlanan çalışmaya göre sebzeler, meyveler, kabuklu kuruyemişler ve balıklarla zengin bir diyet yapan insanlarda beyin dokusu sağlıksız beslenenlere göre daha farklı ve büyük. 

 

Çalışma 10 yıl içinde 4 bini aşkın demansı olmayan kişileri inceledi 

shutterstock_540997561.jpg

 

 

Roterdam'da 2005 ile 2015 yılları arasında yaş ortalaması 66 olan ve demansı olmayan 4 bin 213 katılımcı ile gerçekleştirilen bir gözlemsel çalışma, beyin sağlığı ile sağlıklı beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Böylelikle diyet kalitesi ve beynin gelişimi arasındaki bağlantıda çözülmüş oldu. 

Katılımcılar, her bir katılımcının diyet planlarını ve tarzlarını inceledi. Onlarar belirli aralıklarla anket uyguladı ve bunun sonunda diyet kalitelerini 0-14 arasında puanladı. En iyi beyin hacmi; kuruyemiş, sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, süt ürünleri ve balıklardan oluşan beslenme olarak belirlendi. Katılımcıların diyet kalitesi puanının ortalaması 7 oldu. 

Tüm katılımcıların beyin hacmini, beyin beyaz cevher lezyonlarının sayısını ve küçük beyin kanamasını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme ile beyin taraması yapıldı. Katılımcılar 932 mililitrelik ortalama bir beyin hacmine sahipti.

 

Kötü beslenenlere kötü haber: erken ölüm riski kapıda

shutterstock_313622351.jpg

 

Araştırmacılar, yaş, cinsiyet, eğitim, sigara içme ve fiziksel aktivite farklılıklarını mümkün olduğunca sabitleyip karşılaştırdıkları kişilerde, daha yüksek bir diyet skorunun, beyin büyüklüğü ile ilişkili olduğunu buldu. Daha iyi bir diyet tüketenler, kötü beslenenlerden iki mililitreden daha fazla toplam beyin hacmine sahipti.  3.6 mililitre daha küçük bir beyin hacmine denk gelmektedir. Yani diyet skorunuzun düşük olması 7 ay önce ölüme neden oluyor. 

 

Yüksek beyin hacmi demansa karşı önemli bir güç 

shutterstock_264060908.jpg

 

Çalışmada beyin hacminin deman ile de bağlantılı olduğu ve beyin hacmi daha düşük olan kişilerin demansa yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirtiliyor. 

 


Taglar: #Beyinsağlığı #bilişselperformans #Alzheimer #demans #fitokimyasallar #nörodejeneratif #Roterdam #nuts #healthy #saglikliyasam #balık #sebze #meyve #beyinhacmi #diyetskoru #diyet #sağlıklıyaşam #uzunyaşam

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 25.10.2018

Kaynak: Sience Daily

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler