Dünya Obezite Atlası 2023 Yayınlandı

Okunma [29729]
Dünya Obezite Atlası 2023 Yayınlandı

 

Dünya Obezite Federasyonu, bu yıl 2035'da erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda obezite prevalansına ilişkin tahminler sağlayan ve sağlık sistemleri de dahil olmak üzere obeziteye hazırlıklı olmaları açısından ülkeleri sıralayan yeni bir endeks sunan beşinci Dünya Obezite Atlası'nı yayınladı. Raporda yer alan bulgular gelecek hafta Birleşmiş Milletler'e sunulacak.

 

4115169-2.jpg

 

Dünya Obezite Günü'nde yayınlanan ve obezitenin etkisini ele almak için harekete geçme çağrısında bulunan Atlas raporu, 2035 yılına kadar dünyanın yarısının obezite veya fazla kilo problemi ile yaşayacağını tahmin ediyor.

 

 

Türkiye'nin Obezite Karnesi

 

Türkiye'nin de değerlendirildiği rapora göre, 2035 yılında yetişkinlerin yarısından fazlası obez olabilir. 

Çocukluk ve yetişkin obezitesindeki artış üst seviyelerde olup, aşırı kilonun öngörülen ekonomik etkisi oldukça yüksektir. 

 

6-8.jpg

 

7-5.jpg

 

2022 raporu da, çocuklardaki artışa dikkat çekmişti

 

6-6.jpg

 

2022 raporunda yetişkinlerdeki obezite durumu

 

4-24.jpg

 

5-15.jpg

 

Dünya Obezite Atlası 2023 'na göre 4 milyardan fazla insan etkilenecek 

 

Kurumun yayımladığı raporda obezite ve fazla kilonun dört milyardan fazla insanı etkileyeceği belirtilerek en hızlı artış görülen grubun çocuklar olduğuna dikkat çekildi. Raporda özellikle çocuklar ve gençler arasındaki artan obezite oranlarına dikkat çekiliyor ve 2020'deki seviyeye kıyasla ikiye katlanmasının beklendiği vurgulanıyor.

Federasyonun Başkanı Prof. Louise Baur, raporda yer alan bulguları derhal harekete geçilmesi için açık bir uyarı olarak niteledi, aksi takdirde dünyanın bu sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını söyledi.

 

 

Genç kuşak için çalışmalar yapılmalı

 

Prof. Baur, bu eğilimin özellikle kaygı verici olduğunu belirterek "Dünya genelinde hükümetler ve karar vericiler, obeziteye katkıda bulunan sistemleri ve altta yatan nedenleri değerlendirmeli ve bunun sağlığa etkileriyle, sosyal ve ekonomik maliyetlerini genç kuşağa yansıtmamalı" dedi.

Raporda obezitenin düşük gelirli ülkelere etkisi de değerlendiriliyor. Buna göre küresel olarak obezitenin en fazla artış göstermesi beklenen 10 ülkeden dokuzunun düşük ve alt-orta gelirli Afrika ve Asya ülkeleri olduğu ifade ediliyor. Dünya Obezite Federasyonu'na göre düşük gelirli ülkeler, obezite ve sonuçlarına yanıt vermekte zorlanıyor.

 

 

Raporda obezitedeki tırmanışın bazı nedenleri şöyle sıralanıyor

  • Beslenme tercihlerinde işlenmiş gıda tüketimine yönelme

  • Artan hareketsizlik

  • Gıda arzı ve pazarlamasını kontrol etmeye yönelik politikaların zayıf olması

  • Kilo yönetimi ve sağlık eğitimini destekleyecek sağlık hizmetlerinde kaynak sorunu


Raporda obezite oranlarındaki artışın küresel ekonomi üzerinde önemli bir yük oluşturacağı belirtilerek bunun küresel gayri safi hasılanın yüzde 3'üne karşılık geleceği,  2035'e kadar obezitenin maliyetinin yıllık 4 trilyon doları aşacağı uyarısı yapılıyor. Bunun yanında obezitenin ekonomiye olası etkisine dikkat çekilmesinin obez insanların suçlanması anlamına gelmediği vurgulandı.

 


Taglar: #obezite #obesity #sağlık #ağırlık #BMI #BKİ #obeziteoranları #dünyaobezitefederasyonu #obeziteatlası #dünyaobeziteatlası

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 6.03.2023

Kaynak: Dünya Obezite Federasyonu

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler