Arı Ürünlerinin Cilt Sağlığı Üzerine Etkisi

Okunma [2859]
Arı Ürünlerinin Cilt Sağlığı Üzerine Etkisi

 

Güneş ışığı havadaki oksijenle reaksiyona girdiğinde "Serbest Radikaller" oluşur. Bu parçacıklar ciltle temas ettiğinde ise ciltte en büyük hasarı gerçekleştirirler yani cildin temel DNA'sına zarar verirler. Bu noktada propolis doğal bir bariyer oluşturarak güneş ışınlarına karşı cildi korur. Cilt tarafından hızlıca emilerek, güneş kaynaklı yaşlanmanın diğer bir nedeni olan serbest radikal oluşumunu engeller ve oluşmuş olan radikalleri de temizler. Arı sütü ise ciltte kolajen yapımını arttırır. Cildin daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ham Bal'a baktığımızda ise cildin nemlenmesine katkı sağladığını görüyoruz. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalarda, ham balın yara ve yanıklar üzerinde kullanıldığını da biliyoruz. 

 

Propolis Nedir?

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. 

2-33.jpg

Faydaları Nelerdir?

Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir. 

  • Solunum yolları hastalıkları, enfeksiyonları,

  • Astım, bronşit, bronşiyolit,

  • Mide bağırsak rahatsızlıkları, enfeksiyonları,

  • Ağız içi aft, yara ve uçuk,

  • Diyabet ve kan şekeri dengeleyici,

  • Kanser, 

  • Üriner sistem enfeksiyonları,

  • Diş ağrısı ve diş enfeksiyonları,

  • Kalp hastalıkları,

  • Kolesterol düşürücü,

  • Ağrı ve ateş düşürücü etkiler,

  • Yaşlılık karşıtı,

  • Güneş yanıkları ve yara iyileşmesine karşı etki,

  • Alerjik hastalıklara kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.


 

Propolisin Cilt Üzerine Etkisi -Bilimsel Yayınlar

 

Propolisin Cilt Kanseri Üzerine Etkisi 

2016 yılında Doğu Çin Üniversitesi'nde yürütülen in vitro koşullardaki bilimsel çalışmada, cilt hücrelerine ve melanom (kanser) hücrelerine 48 saat boyunca propolisin fenolik bileşeni olan krisin verilmiştir. İnsan cilt hücrelerinin anti-photoaging aktivitesi, kolajen I sentezi ve antioksidan kapasiteleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, krisinin kolajen I sentezini artırarak oksidasyon hasarını onardığı ve anti-photoaging aktivite gösterdiği görülmüştür. Krisinin kozmetik ürünlerinde potansiyel anti-photoaging ve cilt kanserine karşı koruyucu bir bileşen olarak kullanılabileceği bildirilmiştir.

 

Propolisin Güneş Işınlarına Karşı Koruyucu Etkisi

2017 yılında Meksika'da Guanajuato Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada, propolisin güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışmada propolis içeren üç topikal farmasötik (likit krem, losyon ve yarı katı jel) preparat, 10 sağlıklı bireyin ciltleri üzerine cm2 başına 2 mg propolis olacak şekilde uygulanmıştır. Propolisin zararlı güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, in vitro ve in vivo koşullarda propolisin zararlı güneş ışınlarından koruyucu etkisi doğrulanmıştır. 

 

Propolisin Cilt Problemleri Üzerine Etkisi 

2020 yılında Silesia Üniversitesi'nde yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin cilt üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle pişik, mantar ve deri enfeksiyonları, koltuk altı ve göğüs çevresinde oluşan mantar, dudak çatlakları, pamukçuk, tahriş ve diğer cilt problemlerinde propolis kullanımının tedaviyi destekleyici özellikte olduğu belirtilmiştir.  Araştırmacılar, propolisin antioksidan ve antiseptik özelliğinden dolayı, cilt sağlığı üzerinde etkin rol oynadığını söylemişlerdir. 

 

Propolis ve Zona Hastalığı

2018 yılında Çek Cumhuriyeti'nde Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel çalışmada, propolisin zona virüsünün bulunduğu hücre kültürü üzerindeki antiviral etkisi incelenmiştir. Çalışmada hücreler üzerinde propolis ve antiviral ilaç olan asiklovirin etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda propolisin zona virüsü üzerinde yüksek antiviral aktivite gösterdiği ve bulaşıcılığını %93,9 ile %95 aralığında azalttığı bildirilmiştir. Araştırmacılar, propolisin antiviral aktivitesinin asiklovir (antiviral ilaç) kadar etkili olduğunu bildirmiştir.


 

Arı Sütü Nedir?

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Bütün arılar doğduklarında aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Fakat, kovanda tek bir arı, arılar tarafından içgüdüsel olarak yoğun miktarda arı sütü ile beslenir ve o arı diğer arılardan farklılaşarak kraliçe arıya dönüşür. Kraliçe arı diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. İşçi arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek 5-7 yıl arası yaşayabilir.

4-13.jpg

Faydaları Nelerdir?

  • Performans ve zindeliği arttırarak gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. 

  • Kadınlarda yumurta sayısı, erkeklerde ise sperm kalitesini arttırarak doğurganlık arttırıcı etkisiyle infertilite tedavisinde destek olarak kullanılır.

  • Çocuklarda büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.

  • Zihinsel aktiviteyi geliştirir.

 

Arı Sütünün Cilt Üzerine Etkisi -Bilimsel Yayınlar-

Arı Sütünün Cilt Üzerine Etkisi

2020 yılında Kore Dermatolojik Bilimler Enstitüsü'nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel bir çalışmada, arı sütünün ciltte keratin üreten hücreler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada UV-B ışınlarından zarar gören ciltteki keratinosit hücrelerinin üzerine 100 µg/mL arı sütü ve 100 µM 10-HDA uygulaması yapılmıştır ve hücreler üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, arı sütü ve 10-HDA'nın, güneş ışınlarının zararlı ve tahrip edici etkisi ile oluşan deri üst katmanındaki yıpranma artışına karşı, 10-HDA bileşeninin bu süreci düzenleyip, iyileştirdiği görülmüştür.

 

Arı Sütünün UVA Işınları Hasarına Uğrayan Cilt Bariyeri Üzerine Etkisi

2019 yılında Urmia Üniversitesi'nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel çalışmada, arı sütüne özgü bir bileşen olan 10-HDA'nın güneşin zararlı ışınlarının hasarına uğramış cilt bariyeri üzerine etkisi incelenmiştir.  Çalışmada, zararlı ultraviyole ışınlara maruz kalan insan cilt hücrelerine 10-HDA desteği sonrası görülen etkiler incelenmiştir.  Araştırmacılar, 10-HDA desteğinin cildi zararlı ultraviyole ışınlardan kaynaklanan cilt yaşlanması ve hasarından koruduğu sonucuna varılabileceği bildirilmiştir.

 

Arı Sütü ve Cilt Bariyeri

2018 yılında Kyoto Üniversitesi'nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalışmada, arı sütü desteğinin cilt sağlığı üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 20 sağlıklı birey katılmıştır ve katılımcılar 2 eşit gruba ayrılmıştır. Birinci grup, kontrol grubudur. İkinci grup ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna oral olarak 3 ay boyunca günlük 1 g arı sütü verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, deney grubundaki bireylerin cildi incelendiğinde bariyer fonksiyonu gören epidermisin üst tabakasında yani keratinli tabakada hidrasyonun (sıvı desteğinin) arttığı görülmüştür.

 

Arı Sütünün Cilt Kanseri (Melanogenez) Üzerine Etkisi 

2017 yılında Ulusal Formosa Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada, arı sütünde bulunan 10-HDA bileşeninin melanom hücreleriyle ilişkili melanin üretimi ve cilt aydınlatıcı etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan ratlara 3 hafta boyunca %0,5, %1 ve %2 oranında 10-HDA içeren kremler uygulanmıştır. Ratların serum melanin seviyeleri ve depigmentasyon aktiviteleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, ratların melanom hücreleriyle ilişkili MITF proteininin üretimini baskıladığı ve 10-HDA'nın cilt pigmentasyonunu baskılamada kullanım potansiyeli olduğu görülmüştür. Ratların cilt aydınlık indekslerinde çalışmanın başlangıcına göre anlamlı yükselme görülmüştür. Araştırmacılar, 10-HDA'nın pigmentasyonu düzenleyen ve cilt kanserini engellemeye aday bir cilt bakım ürünü bileşeni olduğunu belirtmiştir.

 

Arı Sütünün Alerjik Kontakt Dermatit Üzerine Etkisi

2013 yılında Japonya'da Chiba Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmada, cilt üzerine arı sütü uygulamasının alerjik kontakt dermatit üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan ratlar iki gruba ayrılmıştır. Grupların ciltlerine 5 hafta boyunca %0.01 ve %1 arı sütü uygulaması yapılmıştır. Arı sütünün kaşıntı ve iltihaplanma üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, dermal arı sütü uygulamasının hem düşük (%0.01) hem de yüksek (%1) konsantrasyonlarda kronik kaşıntıyı anlamlı ölçüde azalttığı görülmüştür.

 

Ham Bal Nedir?

45 °C'den yüksek sıcaklıklara maruz kalmamış yani pastörize edilmemiş ve içindeki polenler tutulacak şekilde filtre edilmemiş ballar, "ham bal" olarak tanımlanır. Ham bal besin değeri açısından en değerli baldır. Besin değeri kovandan elde edildiği hali ile korunmuştur. Pastörize ballar ise 65-75 °C'ye kadar ısıtılmış ve filtre edilmiş ballardır. Yüksek sıcaklıklarda ısıl işleme maruz kaldığından dolayı içeriğindeki vitamin, mineral ve enzimlerin yapısı bozulur, insan vücudu için gerekli faydayı göstermez.

3-24.jpg

Faydaları Nelerdir?

  • Ham Bal, antienflamatuvar özelliği ile vücutta oluşan enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. 

  • Antibakteriyel ve antiviral özelliği ile üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında görülen öksürük semptomlarını azaltır. 

  • Diyabetik yaraların daha kolay iyileşmesine katkı sağlar. 

  • Kemoterapi sonucu oluşan ağız içi yaraların tedavisine destek olarak kullanılması önerilir. İçerdiği vitamin, mineral ve polenler sayesinde beslenmeye katkı sağlar.

 

 

Ham Balın Cilt Üzerine Etkisi -Bilimsel Yayınlar-

Ham Balın Cilt Enfeksiyonları Üzerine Etkisi

2014 yılında Tanta Üniversitesi'nde yapılan in vivo koşullardaki bilimsel çalışmada, ham balın çoklu ilaca direnci olan (MDR) bakteriler ve mantarlar üzerinde etkisi incelenmiştir. Çalışmada, Tanta Üniversitesi Hastanesi polikliniğine başvuran yanık (40 vaka) ve mantar enfeksiyonu (30 vaka) hastalarının derilerinden klinik örnekler alınmıştır. 3 hafta süren çalışmada, ham balın (36 mg/100 g fenolik içerik) aktivitesi ve histolojik etkileri in vivo olarak değerlendirilmiştir. Araştırmacılar, mikrobiyal büyümede gözlemlenebilir azalma ve cilt katmanlarının normal rejenerasyonu ile umut verici iyileşme aşamaları olduğunu bildirmişlerdir. Enfekte bölgeye ham bal uygulamasının etkili bir tedavi olduğu belirtilmiştir. 


 

Ham Balın Cilt Yaraları Üzerindeki Etkisi

2020 yılında Islamic Üniversitesi'nde yapılan in vitro koşullardaki bilimsel çalışmada, %40 w/v ham bal içeren hidrojelin yara iyileşmesi üzerine etkisi incelenmiştir. Ratlar üzerinde yapılan hidrojel krem uygulaması için iki grup oluşturulmuştur. Bir grup kontrol grubu, diğer grup hidrojel kremin uygulandığı deney grubudur. Ham bal içeren hidrojel krem, ratların cildi üzerine uygulanmıştır. Ham ballı hidrojel krem ile tedavi edilen deney grubunda, üretilen kolajen miktarı ve fibroblast yapısının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu görülmüştür. Araştırmalar sonucunda, iyi hidrofiliklik, elastikiyet, mikrobiyal güvenlik, güvenilir profili ve yara iyileşmesi tedavisinde etkinliğiyle ham bal bazlı hidrojelin umut verici olduğu bildirilmiştir.


 

Ham Bal, Zeytinyağı ve Balmumunun Bebek Bezi Dermatitine Etkisi

2005 yılında Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmada, bebek bezi dermatitinde ham bal, zeytinyağı ve balmumu karışımı uygulamasının sonuçları bildirilmiştir.  Çalışmaya 12 bebek bezi dermatiti görülen bebek katılmıştır. Bebeklere günde 4 kez olmak üzere 7 gün boyunca ham bal (%50), zeytinyağı (%29) ve balmumu (%21) içeren karışım uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, bebek bezi tedavisinde ham bal-zeytinyağı-balmumu topikal tedavisinin güvenli olduğu ve iyi tolere edildiği bildirilmiştir. Karışımın antimikrobiyal etki göstererek bebeklerde görülen ülserasyon, tahriş ve kaşıntıyı gidermeye destek olduğu belirtilmiştir. Araştırmacılar, bebek cildinin yetişkinlere göre daha ince ve hassas olduğunu belirtmişlerdir. Bundan dolayı tahrişe daha açık olduğunu söylemişlerdir. Son olarak, kimyasal içermeyen %100 doğal ürünlerin kullanımını önermişlerdir.


 

Arı Zehri Nedir?

Arı zehri kovandaki işçi arılar (Apis mellifera) tarafından kendilerini tehlikelere karşı korumaları için zehir bezlerinde üretilen ve daha sonra zehir torbasında depolanan bir maddedir. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme oranları çok azdır, büyüyüp 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar. 20 günlük olduklarında ise zehir üretme yeteneklerini kaybederler. Ergin bir arı ortalama olarak 0.15 ve 0.3 miligram arasında zehir üretebilmektedir.

 

Arı Zehrinin Cilt Üzerine Etkileri 

Arı zehri;

  • Melittin, apamin ve adolapin peptidleri,

  • Fosfolipaz ve hyaluronidaz enzimleri,

  • Dopamin ve norepinefrin adlı amino asitleri içermektedir. 

 

Arı zehri, içerdiği peptid ve enzimlerle;

  • Kan dolaşımını artırarak kolajen ve elastin üretimini uyarır. Artan kolajen ve elastin cildi dolgunlaştırarak, renk tonunu düzenler, pürüzsüz görünmesini sağlar. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; arı zehrinin antienflamatuar etki göstererek egzama hastalığında görülen kaşıntı, kabartı ve kızarıklığı da engellediği bildirilmektedir.

 

Arı Zehri ve Skleroderma (Sistemik Sklerozis)

Skleroderma, cilt üzerinde sert-yassı lekelerin oluştuğu, diğer organları da etkileyen otoimmün romatizmal bir hastalıktır. 2018 yılında Kore- Gachon Üniversitesi Medicine dergisinde yayınlanan vaka raporunda, 64 yaşındaki skleroderma hastasında arı zehri tedavisinin lokalize cilt semptomları üzerine etkisi incelenmiştir. Hastalara, İlk hafta 2 kez ve sonraki 3 hafta 1'er kez arı zehri uygulaması yapılmıştır. Çalışmada, hastanın kaşıntı semptomlarının ve lezyonlarının iyileştiği ve bu gelişmelerin tedavi sonrasındaki 2 aya kadar kalıcı olduğu görülmüştür. Araştırmacılar arı zehirinin, lokalize morfea için etkili bir terapi potansiyeli taşıdığını belirtmiştir. 

 

Arı Zehri ve Ana Bileşeni Mellitinin Atopik Dermatit Üzerine Etkisi

2018 yılında Kore'de Daegu Üniversitesi'nde in vivo ve in vitro koşullarda yapılan bilimsel bir çalışmada, arı zehrinin ve ana bileşenlerinden olan mellitinin atopik dermatit üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada, ratlara ve insan keratin üreten hücreleri üzerine cilt yüzeyinden 100, 200 ve 500 μg arı zehri uygulanmış ve etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda arı zehrinin atopik dermatite bağlı cilt lezyonlarını azaltarak anti-atopik aktivite gösterdiği bildirilmiştir. Çalışmanın insan keratin üreten hücreleri (keratinosit) üzerinde yapılan tarafında ise arı zehri ve mellitinin TNF alfa üretimini baskıladığı görülmüştür. Arı zehri atopik dermatite bağlı cilt lezyonları ve inflamasyonu baskılayabilecek güçlü bir destektir.

 

Arı Zehri ve Sedef Hastalığı 

2014 yılında Mısır'da Suez Canal Üniversitesi'nde yapılan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalışmada, Plak Sedef hastalığında arı zehri uygulamasının etkisi incelenmiştir. Çalışmaya katılan 50 Plak Sedef hastası, 6 ay sürecek araştırma için iki gruba ayrılmıştır. İlk grup, kontrol grubudur. İkinci grup, deney grubu olup günlük deri altı enjeksiyonuyla 0.05 ml arı zehri almıştır. Çalışma süresi ilerledikçe 0.05 ml olan arı zehri dozu 1 ml'ye kadar yükseltilmiştir. 

Çalışmanın sonucunda arı zehri tedavisi alan deney grubunun inflamasyon şiddetini gösteren TNF- α seviyelerindeki düşüş, kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur. Araştırmacılar, arı zehri uygulamasının Plak Sedef hastalığı için etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu belirtmiştir.


 

Evde Yapılabilecek Pratik Cilt Maskesi Tarifleri

tarifler.jpg

Yüz ve Göz Çevresi İçin Maske Tarifi:

 Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı Propolis Arı Sütü Ham Bal Karışımı

  • 1 tatlı kaşığı Avokado yağı,

  • 5 damla %10 oranında saf Anadolu Propolisi içeren bir özüt

 

Yapılışı : Bir kasenin içerisine ilk olarak propolis arı sütü ham bal karışımını ekleyin, avokado yağı ve suda çözünebilir propolis damlayı ekleyin İyice karıştırdıktan sonra sadece gözaltına ve göz kenarlarına masaj yaparak uygulayın. Göz çevresinde bu maskesi 5 ya da 10 dakika beklettikten sonra suyla durulayabilirsiniz. Gözaltı ve göz çevresi onarımı için bu maskeyi haftada birkaç kere uygulayın. Bu maskeyi buz dolabına koyup 2 hafta boyunca saklayabilirsiniz.



 

Akne için Cilt Maskesi Tarifi 

Malzemeler:

  • 2 tatlı kaşığı zerdeçal tozu,

  • 1 yaprak Aloe vera jeli,

  • 2 tatlı kaşığı badem sütü,

  • 5 damla %10 oranında saf Anadolu Propolisi içeren bir özüt

 

Yapılışı : 2 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu gevşek bir macun kıvamına gelene kadar Aloe vera jeli ve biraz sütle karıştırın, üzerine propolis damla ekleyin. Cildinize bastırmadan, dairesel hareketlerle maskeyi uygulayın ve bu şekilde 20-30 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla güzelce cildinizi durulayın. İşte bu kadar basit!



Bu advertorial Bee'o 'nun katkılarıyla hazırlanmıştır. 
 

Kaynaklar:

  1. Zhu, Li, et al. "Anti-photoageing and anti-melanogenesis activities of chrysin." Pharmaceutical biology 54.11 (2016): 2692-2700.

  2. Trujillo-Valdivia, Alfonso, et al. "Development of three pharmaceutical preparations containing propolis and evaluation of their photoprotective effects in humans." Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas 48.1 (2017): 43-47.

  3. Kurek-Górecka, Anna, et al. "Bee Products in Dermatology and Skin Care." Molecules 25.3 (2020): 556.

  4. Labská, K., et al. "Antiviral activity of propolis special extract GH 2002 against Varicella zoster virus in vitro." Die Pharmazie-An International Journal of Pharmaceutical Sciences 73.12 (2018): 733-736.

  5. Kim, Hyo Young, et al. "Skin health improving effects of Korean freeze-dried royal jelly in human keratinocytes." Asian Journal of Beauty and Cosmetology 18.3 (2020): 413-422.

  6. MIRBAHA, Shahrzad, et al. "10-Hydroxy-2-Decenoic Acid Prevents Ultraviolet A-Induced Expression of Lamin AΔ150 in Human Dermal Fibroblasts." Maedica A Journal of Clinical Medicine 14.4 (2019).

  7. Nakashima, Chisa, et al. "The effect of oral royal jelly administration on skin barrier function: a double-blind randomized placebo-controlled trial." European Journal of Dermatology 28.4 (2018): 563-564.

  8. Peng, Chi-Chung, et al. "The functional property of royal jelly 10-hydroxy-2-decenoic acid as a melanogenesis inhibitor." BMC complementary and alternative medicine 17.1 (2017): 1-8.

  9. Ali, S. S., et al. "Bee honey and green tea as alternative regimes for healing of skin infections, involving multidrug resistant pathogens." Egypt J Bot (2014): 201-222.

  10. Al-Waili, N. S. "Clinical and mycological benefits of topical application of honey, olive oil and beeswax in diaper dermatitis." Clinical microbiology and infection 11.2 (2005): 160-163.

  11. Hwang, Ji Hye, and Kyung-Ho Kim. "Bee venom acupuncture for circumscribed morphea in a patient with systemic sclerosis: A case report." Medicine 97.49 (2018).

  12. An, HyunJin, et al. "Therapeutic effects of bee venom and its major component, melittin, on atopic dermatitis in vivo and in vitro." British journal of pharmacology 175.23 (2018): 4310-4324.

  13. Eltaher, Soha, et al. "Efficacy of the apitherapy in the treatment of recalcitrant localized plaque psoriasis and evaluation of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) serum level: A double-blind randomized clinical trial." Journal of Dermatological Treatment 26.4 (2015): 335-339.

  14. Yamaura, Katsunori, et al. "Topical royal jelly alleviates symptoms of pruritus in a murine model of allergic contact dermatitis." Pharmacognosy magazine 9.33 (2013): 9.


Taglar: #arı #arıürünleri #beeo #bee #beeoarıürünleri #propolis #cilt #ciltsağlığı #hambal #arızehri

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 21.06.2022

Kaynak: Sponsorlu İçerik ; Bee'o'nun Katkılarıyla

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler