Akşam 21:00 sonrası yemek kanser sebebi

Okunma [5027]
Akşam 21:00 sonrası yemek kanser sebebi

 

Geç saatlerde yemek yemeği sevenlere kötü haber Onkoloji Profesörü Gökhan DEMİR 'den geldi. Kanseri, "kontrolden çıkmış biyolojik bir zeka" olarak nitelendiren Onkolog, son yıllardaki çalışmalara değinerek gece yemek yiyenlerde kanser riskinin arttığını söyledi. Bu risk artışının mekanizmasını ise biyoritme bağladı.

 

Yaşam tarzı kanserde etkili

shutterstock_image-66.jpg

 

Yaşam tarzı kanser oluşumunu önemli ölçüde etkiliyor. İdeal kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak kanser riskini azaltıyor. Kanser ile bağlantılı bulunan yaşam tarzı alışkanlıklarına son yıllarda yenileri eklendi. Bunlardan biri kaliteli uyku. Gece çalışanlarda ve gece sentetik ışığa uzun süre maruz kalanlarda kanser riskinin arttığını gösteren çok sayıda bilimsel çalışma var. Örneğin; vardiyalı çalışan, hosteslik, hemşirelik gibi mesleklerde meme kanseri sıklığının arttığı biliniyor. 

 

Gece yeme kanser sebebi

shutterstock_image-67.jpg

 

Medikal Onkolog kanser riskini artıran çalışmalara konu olan bir diğer önemli başlığın da geceleri yemek yeme alışkanlığı olduğunu söyledi. Literatüre dikket çeken ve Haziran 2018'de yayınlanan bir makaleye işaret ederek, "Son yıllarda yaşam tarzı ile kanser arasındaki ilişkiyi gözler önüne seren yeni bir çalışma daha yayınlandı, o da özellikle geceleri yemek saati ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. 

 

Yemek ile uyku saati arası 2 saatten az olmasın

 

Gece yemek saati ile uyku saati arasında 2 saatten az zaman olanlarda ve akşam yemeğini saat 9'dan sonra yiyenlerde kanser riskinin arttığı görüldüğünü belirterek, yemek, uyku, kanser üçgenindeki ilişkinin, sirkadiyan ritim yani vücudun biyolojik saati ile bağlantılı olduğuna vurgu yaptı.

 

Uykuda onarım enzimleri ve bağışıklık sistemi çalışıyor



"Vücudun biyolojik, sirkadiyen bir biyoritmi var. Bu biyoritim; gündüz yaşamak, gece uyumak üzerine programlı. Biz biliyoruz ki gece uykusunda vücudun onarım enzimleri ve bağışıklık sistemi aktifleniyor. Bağışıklığın ve onarım sistemlerinin gece aktiflenmesi ve bazı fizyolojik süreçlerin başlaması, vücuttaki hasarları geri döndürebiliyor. Biz bu biyolojik ritmi bozduğumuz, yani gece uyumadığımız, çok geç saatte yemek yediğimiz ve fizyolojiyi değiştirdiğimiz zaman kanser riskini de arttırıyoruz."



Yemek sonrası hemen uyuman onarım sistemini devreden çıkartıyor 


  
"Yemekten sonra vücutta çok güçlü bir hormonal aktivite meydana geliyor. Sindirim sistemi enzimleri çalışıyor, insülin seviyesi artıyor, vücut biyolojik, hormonal, kimyasal olarak aktifleniyor ve sindirim olayı başlıyor. Yediğiniz besinin eritilme süreci tamamlandığında uykuya geçmelisiniz ki uykudaki onarım ve koruma sistemleri aktiflensin. Ama yemek yedikten sonra uykuya geçerseniz vücuttaki o onarım ve koruma sistemleri yeterince devreye giremiyor. Yani, sindirim işlemi tamamlandıktan, aktifleşmiş hormon ve enzimler tekrar normal seviyeye geldikten sonra uyumak lazım. Halbuki yemek yer yemez uyumaya başlarsanız onarım sistemleri çalışamıyor çünkü sindirim süreci devam ediyor ve onarım olmadığı için gece uyumamış gibi oluyorsunuz." 

Gece sağlıklı uyumak, vücudun sadece kansere değil, birçok hastalığa karşı direncini artırıyor. Çünkü vücutta gündüz olan hasarlar genellikle gece uykuda onarılıyor. Büyüme hormonu uykuda salgılandığı için çocuklar uykuda büyüyor. Yara iyileşmesiyle ilgili sistemler gece uyurken aktifleşiyor ve vücut kendi kendini uyurken onarıyor. Onun için sağlıklı bir uyku sağlıklı bir yaşam için şart. Gece saatlerinde en az 7 saat uyumak, uyku hormonu melatoninin salgılanması için de karanlık ve sessiz bir ortamda uyumak gerekiyor. Yanı sıra bilgisayar ve cep telefonundan yansıyan ışığın da uyku kalitesini düşürdüğü unutulmamalı.

 

Kanser kontrolden çıkmış biyolojik bir zekadır 

shutterstock_image-64.jpg


Kanser hücrelerinin çok "zeki" olduğunu ve tedaviler karşısında varlıklarını sürdürmek için sürekli çareler bulduklarını belirten Prof. Demir'e göre, bunca bilimsel çalışmaya ve gelişmeye ragmen kanserin tamamen alt edilememesinin en önemli nedeni de kanser hücrelerinin "zekası". Ancak yine de üstünlük insanoğlunda ve kanserin tamamen yok edilmesi için ümit var : 

"Ben bir süredir kanseri; ‘kontrolden çıkmış biyolojik bir zeka' olarak tanımlıyorum. Çünkü karşınızda en az sizin kadar zeki bir düşman var ve aktif olarak sizinle mücadele ediyor. Yani siz taktik değiştirdikçe o da taktik değiştiriyor ve bu biyolojik zeka ile baş etmek, yani kanseri tamamen ortadan kaldırmak çok kolay değil. Ancak farklı silahlar, farklı taktikler, çok sayıda seçenek geliştirdikçe hastalığı daha uzun süre yerinde tutmayı başarabiliyoruz. Ama yine de burada üstünlük insanoğlunda ve gelecekte kanseri tamamen yok edeceğimize inancım tam." 


Taglar: #geceyeme #onkoloji #GökhanDemir #medikalonkolog #biyolojikzeka #biyoritm #kanser #Yaşamtarzı #idealkilo #düzenliegzersiz #uyku #kaliteliuyku #kaliteliyaşam #Geceçalışan #vardiya #çalışan #hostes #hemşire #memekanseri #uykusaati #biyolojiksaat #enzim #bağışıklıksistemi #sirkadiyen #Sindirimsistemi #insülin #sindirim #onarım #ümit #mücadele

Haberi Yapan: Diyetisyen Dünyası Editörü

Tarih: 1.09.2018

Kaynak: NTV

Sıradaki haber yükleniyor...

Diğer Haberler